Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ: Британските правила за достъп на българи до студентски заеми са дискриминационни

КНСБ определи като дискриминация новите правила във Великобритания за достъп на българите до студентски заеми. Президентът на синдиката Пламен Димитров остро критикува действията на британските власти:

Със задна дата договори, които имат студенти, да бъдат предоговаряни и то под условие и под натиск, за нас е категорично недопустимо. Очевидно е дискриминация точно на българските студенти, а не на някой друг, още повече те не са основната заплаха за пазара на труда.

Социалният министър Хасан Адемов отново потвърди, че няма опасност българите масово да залеят пазарите на стара Европа и коментира, че отношението към тях не е справедливо:

Никога Камерън не е споменавал българи и румънци, въпреки че се подразбира. Само че истината тук е, че за българи и румънци след 1-ви януари падат преходните периоди. В момента са предмет и разменна монета на вътрешнопартийни взаимоотношения, предвид на предстоящите избори за европарламент.

Синдикално проучване показва, че в Германия работят и се осигуряват 41 300 българи. Данни за самонаетите няма. Безработицата сред българите във Федералната република е под 10 на сто и е много по-ниска в сравнение с други имигрантски общности. По данни към март тази година най-много са заетите българи в Бавария - над 8 000, по-малко -  около 2 300 са в Хесен, Баден-Вюртенберг и Северен Рейн - Вестфалия, най-малко в Берлин - 1 600. Те се трудят в дейностите гастрономия, преработвателна промишленост, почистване на сгради, улици, строителство и здравеопазване.

От КНСБ смятат, че бизнесът трябва да повиши заплатите на висококвалифицираните кадри, ако иска да ги задържи.

Общността на българските IT специалисти в Германия е втора след индийските, по численост и по значимост и натиск от наша страна за едно умерено, но все пак възможно увеличение на доходите с цел запазването им - предимно за висококвалифицирани специалисти и хора в секторите, които не са чак толкова квалифицирани, но се оголват - медицински сестри или пък болногледачи, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Преграда за достъпа на нискоквалифицираните работници ще е условието да се знае езика на държавата, където емигрантът се насочва, смятат от синдиката. Така ще се ограничи и ползването на социалните фондове в съответната държава.

По публикацията работи: Цветелина Стоянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна