Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Идеи за нестандартни детски площадки предлага майка на 4 деца

Ландшафтният архитект Снежка Каратотева е майка на 4 деца. За нея детските игри представляват изследователски и творчески интерес. Тя гостува в предаването "Хоризонт до обед", за да представи идеите си за по-различни детски площадки.

Много е важно децата да играят, защото това е най-добрият начин, по който те се подготвят за живота си в обществото. Чрез играта те получават всичко, което им е нужно./…/ Децата имат нужда от предизвикателства. Не можем да очакваме, че една и съща детска площадка ще бъде интересна всеки ден и на всяко дете. Те имат нужда сами да променят обстановката, в която играят, имат нужда от творчество и креативност, казва Снежка Каратотева. Според нея детските площадки могат да изглеждат по-различно:

По-големите деца много страдат от липсата на места за физическа активност, биха се зарадвали на площадка с висилки и люлки, направени от стари автомобилни гуми, които се люлеят с голяма амплитуда. Необходима е подходяща настилка – от пясък или дървесни кори. Въжените съоръжения могат да бъдат много по-разнообразни чрез евтини и достъпни материали. За по-малките деца е много подходящо да има къщички за игра, организирани като цяло село. Могат да се направят кухни за игра с кал. Това само би им помогнало да се изразяват и да развиват сръчностите си.

От Столичната община са се ангажирали да се запознаят с посочените идеи.

Снежка Каратотева каза, че в голям град като София има много малко детски площадки, които са добре изградени.

Повече по темата можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени