Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британски депутати настояват ограниченията за работа за българи и румънци да се запазят

По-малко от две седмици преди падането на ограниченията за работа на българи и румънци във Великобритания, парламентарните страсти по темата се разгарят още повече.

Над 75 депутати от Консервативната партия настояват ограниченията да останат в сила. Обезпокоени от наплив на източноевропейски имигранти след Нова година, те се нахвърлиха върху Министерство на вътрешните работи с обвинение, че министрите не успяват да дадат реални преценки колко българи и румънци ще пристигнат на Острова след падане на ограниченията от 1-ви януари.

Министърът, който отговаря за имиграцията Макс Хантън заяви, че екипът от посредници му е казал, че не желае да прави прогнози, а в същото време председателят на комисията по вътрешни дела Кийт Бас посочи, че председателят на екипа сър Дейвид Маккалф го е информирал, че е готов да прави прогнози, но това не е било поискано от министрите. Самия Бас каза, че на 1-ви януари лично ще отиде на летище "Лутън" да посрещне първия полет от Румъния.

По време на вчерашния дебат в парламента депутатът Филип Холобон заяви, че след Нова година Великобритания ще започне открит внос на престъпност от България и Румъния и посочи, че престъпността сред румънците е изключително висока. В Лондон е седем пъти по-вероятно да бъде арестуван румънец, отколкото британец.

По публикацията работи: Веселин Паунов - кор. на БНР в Лондон

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна