Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Татяна Коцева: Има тенденция за намаляване на раждаемостта през последните 20 години

Снимка: БГНЕС
Има тенденция за намаляване на раждаемостта през последните 20 години. Тази тенденция има зигзагообразен характер и в периода 2004-2009-а година има едно леко увеличение на раждаемостта, но този период съвпада с едни по-добри икономически години. Това каза доц. Татяна Коцева от Института за изследване на населението към БАН в интервю за предаването "Нещо повече".

Става дума за процеси на намаляване на населението. В България те са по-отчетливо изразени, защото България е по-малка страна. У нас тези процеси започнаха още от 1990-а година, т.е. от тогава България се намира в режим на депопулация и неприятното е това, че тези процеси ще продължават и следващите години, тъй като всички прогнози и на НСИ и международни прогнози са за това, че населението в България ще продължава да намалява, обясни тя.

Според нея кризата не може да бъде решена за години: Тази криза очевидно ще продължава. Първо, защото демографските процеси са инерционни процеси, т.е. това което се случва, то има своята история. Раждаемостта в България е започнала да намалява още в от средата на 80-те години, така че тази инерция ще бъде носена и следващите десетилетия. Въпрос е как да се смекчат тези негативни процеси. Първият начин е чрез вдигане на стандарта на живот на населението в България, създаване на работни места, младите хора да имат сигурна и високоплатена работа.

В развитите страни, в които има относително по-високо ниво на раждаемост, не се говори за директно стимулиране на раждаемостта. Там се говори за повишаване на стандарта на живот, осигуряване на баланс между работа и семеен живот, т.е. става дума за един комплекс от фактори, за да се промени ситуацията в една страна и тогава по естествен път хората ще искат да имат повече деца, обясни доц. Коцева.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени