Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два нови трамвая тръгват по линия №1 в София

БНР Новини
Нови трамваи в София
Снимка: БГНЕС

Два нови полски трамвая по линия №1 в София бяха пуснати в експлоатация. Днес се навършват и 113 години от пускането на първия трамвай в София.

До края на месец май в София ще бъдат доставени 20 трамваи за нуждите на градския транспорт. Стойността на една мотриса е 1,660 млн. евро, посочи кметът Йорданка Фандъкова.

Трамваят е с всички модерни системи, които могат да съществуват, с климатизация, ниско подови са, с по-удобен достъп за хора с увреждания, за майки с колички, има система на съобщаване на спирките, има също така монитори вътре, има видеонаблюдение, което се наблюдава от ватмана.

Средствата за закупуването на трамваите са осигурени от Оперативна  програма "Околна среда". Министър Искра Михайлова отбеляза:

Това е част от големия пакет спешни проекти, за които е взето решение през 2012-а година за използване на средства от оперативната програма. Пожелавам на всеки софиянец да се повози и да се радва на повече такива трамваи.

До есента в София ще бъдат доставени и нови 50 тролея, както и 126 автобуса, които ще заменят най-старите превозни средства в автопарка на градския транспорт.

Автор: Евелина Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна