Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пиронкова се класира за втория кръг на Откритото първенство на Австралия

Снимка: БГНЕС

Най-добрата ни тенисистка Цветана Пиронкова се класира за втория кръг на Откритото първенство на Австралия по тенис. Пиронкова победи испанката Силвия Солер-Еспиноса с 6:3, 6:2 за 77 минути. 26-годишната пловдивчанка, която миналия петък спечели първа титла в кариерата си на турнира в Сидни, записа девети пореден успех. 57-ата в света Пиронкова започна уверено и проби в шестия гейм, след което запази аванса си до края на първия сет. Втората част започна по-равностойно, но след 2:2 българката взе четири поредни гейма, а с това и мача. Пиронкова заслужено стигна до успеха, след като не допусна пробив и пласира 30 печеливши удара срещу само 11 на испанската си съперничка.

Така пловдивчанката за шеста поредна година направи победен старт в "Мелбърн Парк". Тя заработи 70 точки за световната ранглиста и 50 хиляди долара. Цвети ще се стреми към първо класиране за третия кръг, а следващата й съперничка ще бъде поставената под номер 17 Саманта Стосър (Австралия), която елиминира Клара Закопалова (Чехия) с 6:3, 6:4. 29-годишната Стосър е 17-а в света в момента, но е достигала до четвъртото място в класацията на УТА. Тя има 5 титли и 14 загубени финала в кариерата си и е заработила над 13 милиона долара от наградни фондове.

Австралийката е шампионка от Откритото първенство на САЩ през 2011-а година, но в "Мелбърн Парк" е достигала два пъти до осминафинал през 2006-а и 2010-а година. Стосър е спечелила и трите си мача срещу Пиронкова и то без загубен сет. За последно двете играха в групите на Турнира на шампионките в София през ноември миналата година, когато Стосър спечели с 6:1, 6:4.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна