Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската фотоволтаична асоциация е доволна от ветото на президента

| обновено на 13.01.14 в 18:49

От Българската фотоволтаична асоциация посрещнаха с удовлетворение информацията, че президентът Росен Плевнелиев е сезирал Конституционния съд. В коментар за "Хоризонт" заместник-председателят на Асоциацията Иво Иванов каза, че се надява това да е една сериозна крачка към възстановяването на правовия ред в страната:

Надявам се, че това ще даде възможност в бъдеще такива проблеми, които са възникнали в новия сектор на икономиката или други сектори, да се възстановяват по един по-прозрачен, диалогов режим. Надяваме се също така, че ще бъдат преразгледани, вследствие на гледането в КС и тези решения на парламента, тъй като  очевидно те водят към едно разрушаване на един от най-модерните и най-технологичните сектори в съвременната българска енергетика.

Председателят на асоциацията Меглена Русинова коментира за "Хоризонт", че това доказва неотменимостта на принципа за върховенството на закона:

След полученото писмо от Генералния секретариат на Европейската комисия само преди два дни, в което Европейската комисия уверява българската фотоволтаична асоциация, че е загрижена за жизнеспособността на ВЕИ проектите в България, както че и каквито и да било решения не би следвало да застрашават сигурността и стабилността на инвестиционната среда на България, актът на президента за събиране на Конституционния съд е второ поредно действие, което е в защита на европейското право и в защита на неприкосновеността на частната собственост. 

Русинова изрази учудване, че такава таска се въвежда в момент, когато цената на зелената енергия става по-ниска и конкурентна. 

Изкупуването на енергия от слънчеви централи е 185 лева. За сравнение от една топлофикация - 285 лева. Точно сега се отнема възможността да имаме една ниска цена на зелената енергия като се наказват производителите.

Заместник-председателят на парламентарната енергийна комисия Явор Куюмджиев заяви, че със сезирането на Конституционния съд за 20-процентната такса президентът Росен Плевнелиев работи "в полза на тези, които се възползват от грубите грешки на предишното управление": 

Господин Плевнелиев за пореден път показа, че не е президент на всички българи, а е президент на олигархията, на богатите. Максималната стойност на пазара на електроенергия в момента достига около 80 лева. Значи ние всички плащаме десет пъти по-скъпо произведената от тях електроенергия. Тези договори са за срок от 20 години. Сега в момента цената е много по-евтина, но не важи за тези над 1000 мегавата, които има вече инсталирани. При тях задължително се изкупува електроенергията на много високи цени.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна