Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Пантев: За България Първата световна война означава трагически знак на нашите вечни нещастия

| обновено на 14.01.14 в 15:43
Снимка: БГНЕС

За България Първата световна война означава трагически знак на нашите вечни нещастия. Ние ставаме държавата-инвалид, държавата, която търси ревизия и се съюзява с такива, които търсят ревизия на статуквото, и в това отношение можем да кажем, че това е началото на нашите нещастия, които започват още с Букурещкия мирен договор. Това каза историкът проф. Андрей Пантев в интервю за предаването "12+3“. През тази година отбелязваме 100 години от избухването на Първата световна война.

В световен мащаб Първата световна война още не си е намерила виновниците. Досега не се знае кой е причинител на войната. За нас драмата е, че никога вече след тази война няма да можем да искаме това, което ни се полага, обясни проф. Пантев и добави: България нямаше избор да не се съюзи с губещите. Това е нашата трагическа предпоставка, че ние се съюзяваме с тези, които искат войни и прекрояване на границите. За жалост, в това ни намерение не се оказахме нито силни, нито прави.

По отношение на Версайския мирен договор историкът коментира: При подписването на Версайския договор Лойд Джордж казва: "Довиждане до след 20 години" като отговор на недоволството, което се изявява. Цялата драма е, че когато има войни, губещата страна винаги страда.

Цялото интервю с проф. Андрей Пантев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна