Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България с представители в три категории на европейското по фигурно пързаляне

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейското първенство по фигурно пързаляне започва днес в Унгария. Любопитна подробност е, че Будапеща приема отново шампионат на Стария континент в този спорт след точно 10 години. 

Както стана традиция в последните години в първенството на Европа, страната ни ще има представители в три от четирите категории, като участието ни ще е подчинено по-скоро на Кубертеновия принцип. При дамите за втора година ще участва Анна Афонкина. Миналия сезон тя беше близо до класиране за волната програма, след като се нареди на 25-о място в кратката програма. 

Втори финал от три участия ще гони и Манол Атанасов. Този сезон националът показа израстване и добави към добрата си кратка програма и хубава волна. До момента от участия в шампионати на такова ниво Атанасов има 15-о място от състезанието в Шефилд през 2012-а година и 22-ро място в първенството от 2013-а година в Загреб. 

След 12-ата си позиция през миналата година при спортните двойки Елизавета Макарова и Лери Кенчадзе трябва да покажат прогрес. Това е големият тест за тях, след като не успяха да спечелят квота за участие на Олимпиадата в Сочи.

За съжаление след отказването на двукратните световни шампиони Албена Денкова и Максим Стависки традициите ни в танцовото пързаляне ще трябва  да се възраждат. Този сезон нямаме двойка при мъжете и жените.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна