Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Григор Димитров на четвъртфинал в Мелбърн срещу Надал

| обновено на 20.01.14 в 10:58 БНР Новини
Григор Димитров ликува след класирането си на 1/4-финал в Откритото първенство на Австралия по тенис
Снимка: БГНЕС

Григор Димитров се класира за четвъртфиналите на Откритото първенство на Австралия по тенис в Мелбърн, след като победи с 6:3, 3:6, 6:2 и 6:4 испанеца Роберто Баутиста Агут. Следващият му съперник, вече в спор за място на полуфиналите, ще бъде  номер 1 в света Рафаел Надал от Испания, който победи 16-ия в схемата Кей Нишикори със 7:6(3), 7:5, 7:6(3) след 3:16 часа игра. С победата Димитров вече си осигури място в топ 20 в света, както и близо 270 000 долара от наградния фонд.

Григор Димитров започна великолепно мача, като набързо поведе с 40:0, последва двойна грешка, но при втория си геймбол пусна още един ас и поведе. Въпреки че имаше предимство от 30:0, нашият тенисист пропусна да стигне до точка за пробив и позволи на испанеца да изравни.след две непредизвикани грешки на Баутиста Агут във втория гейм, но допусна обрат и изравняване на резултата. Все пак Григор стигна до пробив в четвъртия гейм и поведе с 3:1. В седмия гейм Димитров не даде шанс на опонента си, заложи на много силен сервис и се приближи на гейм от победа в сета. В последния гейм за първата част нашият тенисист набързо стигна до 40:0, пропусна първите два сетбола, но в третия не сгреши - 6:3.

Испанецът започна много добре втория сет, като спечели първия гейм на нула, а веднага след това и проби подаването на Димитров. Последва нов гейм за нула за Агут, което разколеба българина и противникът ни стигна до 4:1, а след това той спокойно си приключи сета с 6:3.

Григор започна мощно 3-тия сет, взе своето подаване и отново проби Агут в четвъртия гейм, който май се оказа и решаващ за резултата. След това двамата тенисисти спечелиха подаванията си, за да се стигне до решителния осми гейм, в който испанецът сервираше за оставане в сета. Две непредизвикани грешки на Баутиста Агут, ас и нова грешка доведоха Димитров до две точки за пробив. Още при първото разиграване Григор принуди испанеца да сгреши и поведе отново след 6:2.

В решаващия за нас четвърти сет двамата не позволиха пробив до 4:4. Драмата бе пълна - при сервис на Димитров Агут поведе с 30:0, но нашият набързо реализира 3 точки и поведе. След поредното си отлично излизане на мрежата Григор завърши топката и поведе 5:4. В последния гейм Баутиста Агут не успяваше да вкара първия си сервис и спокойно Григор Димитров стигна до мачбол. В последвалото разиграване съдиите видяха топката в аут, испанецът поиска "Ястребово око", което потвърди решението на съдиите - 6:4 и България има четвъртфиналист в турнир от Големия шлем.






БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна