Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Чуков: Стореното от Страхил Ангелов в Сирия има европейски прецедент

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на външните работи Кристиан Вигенин призова за отстраняването на депутата от БСП Страхил Ангелов от поста на председател на парламентарната група за приятелство със Сирия. Поводът е посещението на Ангелов в Дамаск и подкрепата за управляващия режим.

В репортаж държавната сирийска телевизия САНА съобщи, че в събота Ангелов е бил приет от председателя на сирийския парламент Мохамед Джихад ал Лахан. В репортажа се твърди, че Ангелов е изразил подкрепа за режима на президента Башар Асад и е обявил, че световните медии не отразяват правдиво случващото се в страната. 

Ахмад Хоро от Асоциацията на свободните сирийци каза, че важното в случая е, че това е българска делегация и тя трябва да следва българските интереси.

В политиката има един принцип. Това е делегация от България. Преди всичко трябва да се гледа националният интерес. В случая националният интерес на България е изоставен. Този режим има ембарго - от ООН, от ЕС, от цял свят. Българската политика е ясна спрямо режима и конфликта в Сирия. Все пак това е член от парламента и такова посещение не може да бъде лично. Искам да попитам дали има промяна в политиката на БСП спрямо Сирия, каза Хоро.





Проф. Владимир Чуков поясни, че стореното от Страхил Ангелов в Сирия има европейски прецедент:

Искам да припомня - един депутат от лейбъристката партия по времето на Тони Блеър, той постоянно поддържаше контакт с "Хамаз", "Хизбула", нещо, което неговата партия не поддържаше. И в един момент Тони Блеър го отстрани. В ЕП има една група - на комунистите, която редовно поддържа контакти с подобни среди, които са силно антизападно настроени. Така че това, което направи г-н Ангелов, е в разрез с това, което прави неговата партия. Проблемът е наистина вътре в самата партия. Подобна практика не само е странна, но е и много укорима
. Очевидно е ,че г-н Ангелов не е "в хора". Няма отношение към тази проблематика. И това е големият въпрос - как се става депутат и как се дава такъв много сложен ресор, какъвто е българо-сирийското приятелство. Той не първият, който сгафи и това показва, че когато на някого се доставят инструменти, отговорност трябва да има този, който ги предоставя.





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна