Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Великотърновския университет може да се стигне до забавяне на заплатите

Снимка: Катя Чорова

Във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" може да се стигне до забавяне на заплатите, ако висшето училище не изпълни плана за собствените си приходи.

Предвидената за университета държавна субсидия от 10,5 милиона лева е увеличена само с 28 хиляди лева спрямо миналата година. По-малко са парите за издръжка на обучението, научна дейност и капиталови разходи. Повече е само субсидията за стипендии, каза ректорът професор Пламен Легкоступ.

Вдигат се минимални работни заплати, само че минималната работна заплата не са средствата, само които отиват за повишаването й, ами се връзва с всички други заплати нагоре. С този закон, който беше приет за развитие на академичния състав в Република България малко по-лесно започнаха да стават хората доценти и професори. Никой обаче не дава допълнително тези средства за заплати и за процедури.

За заплати и за хонорари в университета за тази година ще отидат малко повече от 17 милиона, а държавната субсидия е 10 милиона лева. Ректорът се надява да бъдат достигнати 9 милиона и 300 хиляди лева собствени приходи, за да няма забавяне на заплатите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени