Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доминика Цибулкова – На Ли ще е финалът при жените в Австралия

Снимка: sportal.bg

Доминика Цибулкова срещу На Ли ще е финалът при жените в Откритото първенство на Австралия по тенис.

Цибулкова стана първата тенисистка от Словакия, достигнала до финал на турнир от Големия шлем. Тя победи поставената под номер 5 в схемата Агниешка Радванска (Полша) с 6:1, 6:2 в полуфинала на Откритото първенство на Австралия. 20-ата в схемата представителка на Словакия доминираше на корта от самото начало на срещата, а когато опонентката й изпрати топката в мрежата при последното разиграване, тя хвърли ракетата си във въздуха и легна на земята от радост. Цибулкова поведе набързо с 3:0, а след това Радванска намали на 3:1. До края на сета обаче полякинята не успя да вземе нито един гейм. Във втората част нещата се развиха по почти идентичен начин. Победителката направи солидна преднина от 4:0, Агниешка успя да върне един от пробивите и да намали до 4:2, но Цибулкова взе следващото си подаване и при 5:2 отново проби, за да си осигури място на финала.

Все още не мога да повярвам, че съм на финал и че всичко това се случва - каза Цибулкова в интервю на корта веднага след края на срещата. Ага е неверятна тенисистка и бях подготвена за дълги разигравания. Но в момента, в който поведох с 5:2, вече знаех, че ще спечеля мача. Трябва ми малко време, за да си почина преди финала, но се надявам да съм подготвена. Искам само да му се насладя така, както правих във всичките си срещи от началото на турнира.

24-годишната Цибулкова ще се бори за титлата с миналогодишната финалистка На Ли, която елиминира канадската тийнейджърка Южени Бушар с 6:2, 6:4.

Първия сет стартира с убийствена игра на На Ли. Още в първия гейм тя направи пробив на нула, а след това спечели и следващите четири гейма за около 15 минути, като направи още два пробива при сервиса на своята съперничка.Едва тогава Бушар показа, че всъщност неслучайно достигна до полуфинал. Канадката първо проби сервиса на китайката за 1:5, а след това спечели и своето подаване. В следващия гейм тийнейджърката отново оказа съпротива, но в крайна сметка Ли взе своето и затвори сета при 6:2 в своя полза само за 28 минути.Вторият сет стартира доста по-оспорвано. В първия гейм Бушар успя да спечели подаването си, но след доста усилия и няколко равенства 40:40. Веднага след това пък канадката захапа своята противничка и след три точки за пробив накрая успя да измъкне и втория гейм за 2:0. Още в следващия гейм обаче допусна да изостава с 0:40 и Ли се възползва от шанса си и върна пробива за 2:1. Последваха нови два гейма в актива на китайката с пробив за 3:2.Бушар обаче отново се съвзе от този труден момент и в следващия гейм успя да върне пробива и отново възстанови равенството за 3:3. Веднага след това обаче тя пак се срина и допусна нов пробив на 15. След това Ли спечели лесно и своето подаване, но и канадката записа нов гейм на свой сервис за 5:4. В решителния десети гейм обаче Ли показа здрави нерви и на свой сервис оформи крайното 6:4 в своя полза, с което си осигури и класиренето на финал.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна