Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Контактна група на българските протестиращи търси подкрепа в Брюксел

Жюстин Томс

Транснационална солидарност от европейските граждани и активно включване на Европейския парламент - с такава цел контактна група от българските протестиращи ще потърси подкрепа в Брюксел днес, с пресконференция от 14:00 ч, местно време, в пресконферентната зала на ЕП.

Събитието е в рамките на Европейска гражданска инициатива, фокусирана върху свободата на медиите и плурализма. Европейската гражданска инициатива е един нов инструмент на демокрацията на участието, който позволява на гражданите, след като съберат онлайн или офлайн минимум един милион подписа, да представят директно пред Европейската комисия законодателно предложение и по този начин да променят европейското законодателство.

Ситуацията на свободата и плурализма на медиите в Европейския съюз се влошава. Пандемията е с европейски мащаби, а медийният монопол се оказва широко използван инструмент за капитализиране на политическо влияние. Европейските институции досега се въздържаха от заемане на твърда позиция спрямо отделни държави-членки, които изпитват подобни проблеми.

Чрез Европейската гражданска инициатива се призовава Европейската комисия да приеме Директива за защита на плурализма в медиите. Настояването е за:

а) ефективно законодателство, за да бъде избегната концентрацията на собственост в секторите медии и реклама;

б) гарантирана независимост на надзорните органи, чиито членове представляват максимално широки политическо, културно и социално разнообразие;

в) въвеждане на определение за конфликт на интереси по отношение собствеността в медии;

г) изискване към електронните, печатните и онлайн медиите да подават към съответен национален орган необходимата информация за собствеността, която да позволява идентификация вкл. на пълния и крайния собственик на медиата (ситуации на свързани и поставени лица).

По темата разговаряхме с Жюстин Томс, представител на инициаторите за България. Чуйте.





БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна