Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Иванов: Големият проблем на IT индустрията в България е липсата на кадри

Снимка: БГНЕС

129 са номинациите за годишните награди на Българската асоциация за информационни технологии, които ще бъдат връчени на официална церемония на 29-и януари. Това каза в предаването "12+3" председателят на Управителния съвет на БАИТ Петър Иванов:

Най-много номинации има в категориите "Бизнес и иновативност" – 21, 18 са участниците в категория "Образование", по 10 участници има в категориите "Държавна администрация" и "Корпоративна и социална отговорност"./../ 80 на сто от номинираните фирми не са членове на БАИТ.

Според Петър Иванов IТ специалистите имат шанс за развитие в България, защото индустрията е динамична и се развива и е преодоляла кризата с доста голяма доза стабилност. Той подчерта, че големият проблем е липсата на кадри:

Различни изследвания показват, че липсват специалисти. Едно от тях показва, че към 2015-а година ще има дефицит от 22 хиляди специалисти, друго казва, че секторът годишно има нужда от 6 хиляди и 500 бакалаври и 7 хиляди и 900 магистри./…/ IТ индустрията в България дава работа на 1% от трудоспособното население, но произвежда около 3% от БВП.

Иванов заяви, че ако недостигът на кадри в България продължава и правителството не възприеме в своя стратегия да подпомага тази индустрия да се развива, изчезването на кадрите ще бъде последвано от изчезването на бизнеса.

Трябва да се предприемат няколко срочни мерки. На първо място – образованието да дава необходимия брой млади специалисти, защото в момента IТ индустрията се задъхва от липсата на кадри. Това означава университетите да увеличат производството на кадри, включително да се разработят програми за привличане на чуждестранни студенти, които да учат в България. Вторият проблем – добре е да се облекчи "вносът" на специалисти, категоричен е Петър Иванов.

Той съобщи, че на церемонията по връчването на годишните награди ще връчат почетни грамоти на ръководителите и състезателите от всички национални отбори по математика, информатика и математическа лингвистика в знак на подкрепа за всичко, което те правят.






Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени