Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Друмева: Имам безпокойство за момента, в който се прави такова предложение

Кунева: Няма защо да се страхуваме от гласа на народа

Проф. Танев: Говоренето по въпроса е много полезно

izbori
Снимка: БГНЕС
Реформаторският блок и "Движение България на гражданите" призовават Народното събрание да подкрепи инициативата на президента за насрочване на референдум за изборната система и начина на организация на изборите. Ние не се страхуваме от гласа на хората. Това заяви Меглена Кунева в интервю за "12+3" в отговор на въпрос дали подкрепя призива на президента за референдум.

Електронното гласуване е добро лекарство. Естествено е, че срещу купения вот и манипулациите  това не може да стане веднага, но може да се направи срок, а задължителното гласуване смятам, че поне в следващите избори това би могло да има оздравителен ефект. Колкото за мажоритарното гласуване, ние предлагаме задължителна преференция без праг. Повече от убедена съм, че гласоподавателите могат да направят разлика от европейските избори и изборната ни система.

При тази политическа криза, в която се намираме, не на последно място причината за това са проблемите с изборното законодателство. Не по-малък проблем е недоверието към политическия процес като цяло. И това води отказ от гласуване. Сериозни промени в избирателната система са едно от средствата за връщането на доверието на избирателите. Ние имахме предложения и за изчистването на списъците от мъртви гласове, за осигуряване на равен достъп до медиите и т.н. Тези неща вече са казани, каза още Кунева и допълни:

Гражданите в момента нямат власт, но имат глас. Този глас трябва да бъде чут. Говорим за подкрепа на правото на българските граждани да имат думата, а не за позицията на ГЕРБ и категорично заявявам – не става дума за ГЕРБ, а за българските граждани.

Проф. Емилия Друмева, председател на Обществения съвет към парламентарната комисия, която изработва Изборния кодекс, припомни процедурата за свикване на референдум според действащите закони. Тя обаче има безпокойство:

За момента, в който се прави такова предложение. Изборното право е основна част от конституционното право, а то е близо до политиката. Прилагането на конституционното право трябва да се подчинява на правни критерии и да не се позволява да се плъзва към политиката. От този момент, в който се инициира такъв референдум, се предизвиква неяснота по кое право, по кой действащ закон ще бъдат проведени европейските избори.

Проф. Тодор Танев, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски", смята, че говоренето по въпроса е много полезно:

Ние, политолозите, подкрепяме мислене в тази посока. Референдумът е пряка демокрация и хората като чуят пряка демокрация, разбира се, се възпламеняват и казват: Браво, ето един път, в който ние можем да нахлуем и да кажем на политиците какво искаме. Няма ли качествени дебати преди това, този референдум може да остане добро намерение.

Интервютата с Меглена Кунева, проф. Емилия Друмева и проф. Тодор Танев може да чуете в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна