Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адвокатът на Цветанов твърди, че той е бил подслушван, заместник главният прокурор не знае

Заместник главният прокурор Борислав Сарафов заяви, че не знае дали бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е бил подслушван почти две години след едно от престъпленията, по които е обвиняем . 

За разрешено от съд искане за прилагане на специални разузнавателни средства по отношение на Цветанов разказа днес защитникът му Менко Менков.

Докато се запознавал с материалите по едно от делата на Цветанов, Менков попаднал на приключено поради неефективност, но използвано преди това с разрешение на съдия специално разузнавателно средство. Според защитника подслушването е започнало през ноември миналата година, което е странно, тъй като въпросното дело срещу клиента му е за престъпление, извършено през февруари 2012.

Вярно ли е, че на 22 януари до прокуратурата е било изпратено искане за предсрочно прекратяване на използваните СРС-та за няколко лица, сред които и Цветанов, както твърди Менков?

Ето какво каза за "Хоризонт" заместник главният прокурор Борислав Сарафов:
Той в крайна сметка е адвокат и изработва своя хонорар. Така, както го е заработил, защитавайки и други обвиняеми и подсъдими, например братя Галеви. Ако трябва да направя по-нататъшен анализ, всеки един адвокат се храни от своите клиенти, в това, разбира се, няма нищо лошо. Адвокатската професия е уважавана, престижна и предполагам високо платена.
На въпрос каква би била ползата на адвокат Менков да твърди, че е имало такова незаконно или законно подслушване Сарафов отговори:
Пак казвам, в рамките на неговата защитна линия, би могъл да твърди всичко.
На въпрос възможно ли е той да не е знаел, че евентуално е бил подслушван бивишият вътрешен министър, Сарафов каза:
Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов за нас е обвиняемият Цветан Цветанов, лицето с три висящи дела и нищо повече. Дали е политик или не, прокуратурата не се интересува от това нещо. За нас просто той е обвиняем.
След новината Бойко Борисов отсече, че е грандиозен скандал да се подслушва опозицията, а лидерът на ДПС Лютви Местан обвини експремиера в неадекватност и параноя, която била на път да се превърне в тотална.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна