Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлия Ковачева: Гражданският съвет към ВСС възнамерява да обсъди доклада на ЕК

Юлия Ковачева
Снимка: БГНЕС

Гражданският съвет към Висшия съдебен съвет (ВСС) възнамерява да обсъди доклада на Европейската комисия (ЕК), както и препоръките в неговата цялост. Надявам се на активното участие на организациите в днешното заседание и активната им роля в уточняване на препоръките, политиките, стандартите, които трябва да продължим да развиваме и спазваме в работата както на ВСС, така и на Гражданския съвет. Това каза Юлия Ковачева, член на ВСС, в интервю за предаването "Преди всички".

Създаването на Гражданския съвет даде възможност дейността на ВСС да бъде предмет на широка обществена дискусия, да осигури както коректив, така и активна подкрепа за органа при реализирането на неговите политики в областта на съдебната реформа. Гражданският съвет представлява широк канал за комуникация както с обществото, така и вътре в системата. Не мисля, че работата му е била формална. /…/ Не намирам, че обсъждането на актовете, които касаят кариерното развитие на колегите, може да бъде отчетено като формално, добави тя.

По отношение на случайното разпределение на делата Ковачева коментира, че едва ли съществува съвършен продукт: Трябва да имаме доверие в административните ръководители, които работят с този продукт от една страна. От друга страна целта на всяка подобна система е да бъдат минимализирани опитите за негативно въздействие.

Ковачева коментира и критиките в евродоклада за България за проблемите в кадруването и предизвестените ключови избори: Не бих нарекла изборите предизвестени, защото става дума колегиален орган от 25-има членове, всеки има право на своето мнение и позиция. Винаги има предположения. Понякога те съвпадат с крайния резултат, но това не е предизвестен избор. /…/ Трябва да се подходи разумно и аналитично към направените препоръки, да се отчете какво е свършено до този момент и да се вземат мерки, за да се подобрят стандартите там, където сме критикувани. 

Интервюто чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна