Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътешествията на Борис Карадимчев

БНР Новини
От това предаване научихте повече за пътешествията на един човек, който е толкова популярен, че наистина не се нуждае от представяне. Ще се убедите в това само от споменаването на неговото име - на маестро Борис Карадимчев.
Когато му се обадих с покана да ми гостува той попита: „За кой континент ще говорим?” „За твоите пътешествия в музиката и по света!” - отговорих. „За вселената Борис Карадимчев.”
А той е човек, който наистина има какво да разкаже - и за неща, малко известни на широката публика. За корените на неговия род - от Неврокоп и от Охрид - град, на който дядо му Димитър е бил кмет от 1912 до 1913 година. Самият Борис Карадимчев е роден в Ямбол, където баща му, Климент Карадимчев е служил като военен пилот. Професия, която „осигурява”, не само нему, но и на потомците му, доста неприятни преживявания след 9 септември 1944 година - като изселване в Ловеч, например.

Борис Карадимчев завършва класическа музика, композира камерна, но твори най-много в сферата на българската популярна песен. Учи композиция при професорите Панчо Владигеров, Парашкев Хаджиев и Марин Големинов. Написал е музиката на 120 анимационни и на 40 игрални филма, както и над 300 популярни песни.
Говорихме и за пътуванията му по света - с детския хор „Пим-пам”, за семейството, внуците и още много други неща.
9 февруари

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени