Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ванухи Аракелян беше избрана за председател на Апелативния съд във Варна

Снимка: БГНЕС

Ванухи Аракелян беше избрана за председател на Апелативния съд във Варна. Досегашният председател на Варненския окръжен съд получи подкрепата на 18 от членовете на Висшия съдебен съвет. Трима бяха "против", а трима се въздържаха.

Опонент на Аракелян беше Вилян Петров -  редови съдия във варненския апелативен съд. Той получи подкрепата на едва четирима от съдебните кадровици. И този избор беше с предизвестен победител като много други, за които без имена в последния си доклад Европейската  комисия беше написала, че е притеснително това, че имената на победителите стават известни далеч преди гласуването. 18-те гласа подкрепа за Аракелян са доста над необходимото за избора й обикновено мнозинвство от 13 гласа. С над 17 гласа се избират тримата първи в съдебната система. Именно новоизбраният председател на варненския апелативен съд от месеци е сочен за фаворит за поста председател на ВКС. След избора си днес, Ванухи Аракелян коментира темата така.

С решимост към днешния ден - не. Няма да опровергавам този слух, защото той ми прави чест, както на всеки един. Никога не казвам никога. Животът толкова пъти ни е опровергавал. Мисля, че съм дала достатъчно факти, за да имам куража да твърдя, че съм човек, който стои стабилно на местата, докато не свърши всичко онова, което може да направи, и продължава нататък, но пък ако преценя, че мога да направя нещо нататък след като съм свършила достатъчно много, имам куража да се явя на публична процедура.

Нов председател на ВКС трябва да бъде избран до ноември.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна