Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ: Парите за регионите се разпределят незаконно и предизборно

Снимка: БГНЕС

Партия ГЕРБ обвини управляващите, че разпределят 500-те милиона лева за развитие на регионите незаконно, нецелесъобразно и с предизборна цел. Бойко Борисов ще поиска среща с премиера Пламен Орешарски, на която да присъстват и кметовете на ГЕРБ.

Според анализа на ГЕРБ населените места с техни кметове ще получат 58 милиона лева от предвидените в бюджета за тази година 500 милиона лева за развитие на регионите. 131 милиона лева ще са за населени места, управлявани от БСП, а 71 милиона лева - за тези на ДПС.

Томислав Дончев изчисли, че общините са имали между 1 и 3 дни да подготвят апликационните форми за проектите:

Време за оценка около пет дни, което прави скоростна оценка на проектите - близо 100 проекта на ден. Населените места, ръководени от кметове от БСП, получават 175 проекта, ДПС - 120 проекта, а ГЕРБ - 38. Ускореният градеж на чешмички, почистването на дерета не са инвестиции, които генерират растеж. 

С тези пари, според ГЕРБ, можело да се финансира електронното управление у нас или да плащаме авансово по проекти за програмния период 2014-2020 година.

Менда Стоянова посочи, че една трета от парите - 100 милиона лева са за спортни зали, площадки и ремонт на градини и паркове. Тя даде пример със спечелен проект за няколко села в Разградско, където за хиляда души ще бъдат изградени и спортни площадки за 570 хиляди лева. 

Спортна зала в село Калоян, Разградско, където за 3 800 жители, ще се строи спортна зала за милион и половина. Тези проекти са много лесни, бързи за изпълнение, могат да бъдат разпределени на малки обществени поръчки и раздадени на близки и финансиращи фирми. 

Лидерът на партията Бойко Борисов отново покани премиера и финансовия министър на среща с кметовете, за да обяснят критериите, по които са разпределени парите.

Стотици дела ще заминат към прокуратурата, защото всичко, което е написано тука, ще бъде направено на малки обществени поръчки, иди после намери дали зелената площ не е изсъхнала от жегата. Ако това постановление остане, ние ще сезираме Сметната палата, ще сезираме и Европейската комисия.

В разпределянето на парите ГЕРБ видя източник на финансиране на кампанията на БСП и на ДПС за местните избори през 2015-а година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна