Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Големите български превозвачи няма да блокират днес българско-турската граница

Снимка: БГНЕС
Големите български превозвачи няма да блокират днес българско-турската граница, както бяха обявили предварително,  съобщи за "Хоризонт" Ангел Траков - председател на Съюза на международните превозвачи. Те ще изчакат срещата на транспортните министри на България и Турция, насрочена за 21-ви февурари.

Кризата на българско-турската граница започна преди десетина дни поради отказа на турската страна да проведе среща с българските власти, на която България има намерение да поиска по-голям брой еднократни разрешителни и разрешителни за трети страни.

Нашето искане в петък беше да има среща между двете страни, в която да се представят исканията и от двете страни, да се стигне до някакви компромисни решения, за да се изградят ясни и точни правила за работа. Тъй като вече такава среща е насрочена за 21-ви февруари в Анкара, оставаме в стачна готовност.

Траков добави, че границата ще бъде блокирана само от камиони на малки и средни превозвачески фирми, които са най-потърпевши от проблема с разрешителните: Това е група от фирми, които не са организирани в някаква структура, браншова или каквато и да била друга, с която да може да се води комуникация с един орган и най-вероятно те ще бъдат на границата, ще си поставят исканията. И аз ще бъда на границата и ще се опитам да разясня на всички останали какво е нашето становище, какво сме предприели. Искрено се надявам да постигнем дипломатично решение на проблема.

Остава обаче намерението на превозвачите за блокада на границата, ако в двете седмици до срещата Автомобилна администрация не намери решение с турските гранични власти да се позволи връщането на блокираните от близо 10 дни български камиони по границите на трети страни като Иран, Ирак и Грузия.

В интервю за предаването "Преди всички" Ангел Траков заяви, че на срещата в Анкара на 21-ви февруари превозвачите ще настояват да се договори квота за разрешителните. Те ще искат ясен и точен отговор как турските власти ще решат проблема с пропускателната система на резервационния режим. Ще настояват още фактурата да отпадне като транспортен документ.

Траков беше категоричен, че ако исканията им не бъдат изпълнени, отново ще блокират границата. Той каза, че не може да направи точна преценка какви са загубите на малките превозвачи, но предположи, че са много големи, тъй като те повече от 10 дни не работят.

На извънредно заседание Управителният съвет на Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътищата ще разгледа ситуацията с международния автомобилен транспорт на българско-турската граница. Ще бъде обсъден и доклад до Международния съюз за автомобилен транспорт, във връзка с писмото на генералния секретар Умберто ди Претто, изпратено на българската и турската автомобилни асоциации. За участие в заседанието е поканен изпълнителният директор на "Автомобилна администрация" Димитър Ганев. Поканени са и малките и средните превозвачи.

Цялата интервю на Силвия Великова с Ангел Траков можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна