Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Радулов: Специализираната полицейска акция сама по себе си не решава проблемите

Снимка: www.dnevnik.bg
Специализираната полицейска акция в борба с организираната престъпност сама по себе си не може да реши никакви въпроси, защото ще трае от една дата до друга дата. Това заяви експертът по сигурността Николай Радулов в предаването "12+3" и добави:

Очевидно е, че битовата престъпност вече не е насочена само към бита, а просто бият хората. Хората остават без собственост и вече няма какво да се краде. Тези, които извръшват кражбите, ще се насочат някъде другаде, където няма специални сили. Това, което наричате жандармерия, са специалните полицейски сили. За да се използват специалните полицейски сили, трябва да има специално положение. Като че ли страната се намира в такова положение. Наистина обстановката е извънредна и може би иска извънредни мерки. Дали обаче тези мерки са свързани с изпращане на специални полицейски сили, или би трябвало да се извършат сериозни реорганизации на службите за обществен ред и сигурност? Първо, трябва да се създадат организационни мерки, така че да се регистрират повече престъпления. Както чувате, хората не вярват на полицията и не отиват да заявят, че са били жертва на престъпление
.

Радулов допълни,че ако държавата иска, може да се справи с битовата престъпност.

Хората имат усещането, че са оставени да бъдат жертва на този тип престъпност, за да не мислят за друго и какво се случва в държавата. Напълно е възможно нежеланието да се разправят с битовата престъпност да е свързано с това, че когато има висока битова престъпност, никой не се занимава с корупцията. Всъщност, вместо да се пращат тези полицейски сили, би трябвало ръководителите на сектор "Сигурност" да попълнят незаетите щатни бройки сред полицейския състав. Друго нещо, което трябва да се извърши, е рязко намаляване на администрацията.


Цялото интервю с Николай Радулов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна