Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един на всеки 200 българи заболява от епилепсия

Снимка: Архив

Един на всеки 20 души у нас може да получи епилептичен пристъп, а един на всеки 200 заболява от болестта -  стана ясно в днешния Европейски ден на епилепсията.

Пациенти и лекари настояват здравното министерство да изготви национална програма за епилептиците. Това ще даде възможност за държавно финансиране и на изследванията при болестта, посочи доцент Петя Димова,  невролог от болница "Свети Иван Рилски". Тя е един от 12-те референтни центъра по хирургия на епилепсия в тригодишен европейски проект:

Ще получат възможност за максиално качествено изследване и преценка на това дали те могат да бъдат оперирани и съответно излекувани. Това няма как да стане без създаване на национална програма, тъй като в момента изследването на тези пациенти не е финансирано.

У нас има хирургично лечение на болни от епилепсия с доказан ефект, но на пациентите им трябват около десет хиляди лева за изследвания, които държавата не покрива, казва и председателят на пациентската организация Веска Събева. Клиничната пътека за лечение на епилепсия е едва 280 лева.

Консумативите, които трябва да се заплащат, самото лечение, самата хирургия, това е скъпо лечение, но пък дава шансове за нормален живот.

За децата с епилепсия разходите се покриват от Фонда за лечение на деца.

Междувременно Боряна Стаменова, майка на 4-годишно дете с тежка форма на епилепсия, алармира, че фондът умишлено бави решението за него. Тя е подала документи в края на миналата година, а разглеждането им е било отлагано два пъти. В момента има решение за допълнителни изследвания в столичната клиника "Свети Наум", където по думите на майката, не са могли да помогнат на детето:

Клиниката, в  която те ме пращат -  "Свети Наум", ние вече сме лежали там. За мен тяхното отношение е абсолютно неадекватно. Не може преди година да не могат нищо да направят, ако не му стане лошо, а сега пък да го пращат там. За мен това е пълна гавра и не искам да разтакават моето дете. Искам фондът или да му подпомогне лечението във Франция с необходимата сума, която е от 50 хиляди лева, или просто да получи официален отказ, за да мога аз да си задвижа процедурата с получаване на ДМС номер, за да може по-лесно да съберем необходимите средства.

 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени