Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Инициативния комитет за референдум по изборните въпроси ще се обърнат и към БСП и ДПС

Проф. Кьосев: Отворени сме към всички, които биха искали да подкрепят идеята за референдум

Снимка: Капитал

Отворени сме към всички, които биха искали да подкрепят идеята за референдум. На последната ни среща се появи идеята да се обърнем към БСП и ДПС и да променят своето мнение и да подкрепят референдума. Това заяви в предаването „Преди всички“ културологът проф. Александър Кьосев – член на Инициативния комитет за референдум по изборните въпроси:

Инициативата на президента е мобилизиращо събитие, което отново събужда гражданското общество и то демонстрира своето желание да участва във властта, да упражни натиск върху управляващите. Ние ще се борим за референдум. Ако съберем 500 хиляди гласа, той става задължителен.

Кьосев подчерта, че редактирането на въпросите е възможно по Конституция, но то не може да променя смисъла им.

В момента тече масирана инициатива по размиване на въпроса и поява на корекции, поява на странични съображения и доводи, идеи за други референдуми и какво ли не. Всичко това има за цел да лиши гражданското внимание от фокуса. Но аз не мисля, че българските граждани са толкова елементарни, те знаят за какво става дума, така че тези опити, според мен, няма да успеят.

Вече е започнало събирането на подписите. От инициативния комитет смятат, че до края на февруари ще съберат необходимия брой подписи.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна