Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тони Здравков: "Аз съм от "Ботев" Враца"

Около 150 униформени служители ще охраняват реда на стадион "Христо Ботев" във Враца по време на неделната среща между "Ботев" и "Левски", която започва в 15.30 часа. От районното управление съобщиха, че мерките за сигурност и постовете в подстъпите до спортното съоръжение ще гарантират спокойствието на хората преди, по време и след срещата. От полицията напомниха, че е забранено внасянето на остри предмети и алкохол.

Поне 1 000 сини фенове се чакат на трибуните на стадион "Христо Ботев". По закон домакините не могат да предоставят повече от 500 билета за агитката от София, която се очаква да пристигне организирано в деня на мача. В резерв се пазят още 200 билета за сините привърженици от фенклубовете на "Левски" в Северозапада. Никой обаче не може да предвиди още колко привърженици на столичния гранд ще седнат в останалите сектори на стадиона.
 
Местната транспортна фирма "Тролейбусен транспорт" пък обеща засилен трафик на мотриси в неделния ден, за да може възможно повече зрители да дойдат в спортен комплекс "Христо Ботев" и да си тръгнат след мача, разчитайки на обществения, а не на личен превоз. В часовете от 14 до 15.30 часа (когато срещата започва) тролеи ще има на всеки 10 минути. Същият график ще бъде запазен и след 17.30 часа, когато мачът приключва.

Домакините очакват около 10 000 зрители на врачанския стадион. Капацитетът за седящи е два пъти по-малко. Поради тази причина, а и за да се избегнат опашките за билети, управата на "Ботев" пусна в продажба билети за мача 5 дни по-рано. А притежателите на абонаментни карти ще могат да ги използват и в тази среща.
 
"Аз съм от "Ботев" Враца" - каза в специално интервю Тони Здравков
:
 
Каква е тръпката да играеш срещу бившия си отбор?

Бившият ми отбор наистина е "Левски", но аз в момента съм треньор на "Ботев" Враца и давам всичко от себе си, от цялото си сърце, за да спечелим този и не само този мач. Моята цел е моят отбор да изглежда добре и да печели, независимо срещу кого играе. Този мач не ми е първият като треньор срещу "Левски". Банално е да кажа, че съм професионалист. От малък съм в "Левски"- бил съм и състезател, и треньор на този отбор, но в случая говорим за това, че аз защитавам интересите на "Ботев". Ако не го правя, нямам място тук!

През есента, когато бяхте помощник треньор на "Левски", "Ботев" падна с 0:3 в София в мач, в който тръгна да се надиграва със "сините" и да демонстрира, че може да е равен на този отбор. Сега как ще подредите врачанския тим?

Няма да изпадаме в глуха защита и да чакаме мачът да завърши 0:0, за да спечелим точка. Няма да се уморя да казвам, че точки се печелят, когато се вкарват голове. Поради тази причина, трябва да играем по-уверено в атака.

От началото на пролетния полусезон обаче "Ботев" не може да вкара гол- в два мача или 180 игрови минути, нападателите не са го правили, защо?

Ето това е основният проблем в играта ни. Създадохме чисти положения и срещу "Славия", и срещу "Черно море" Варна, но не можем да ги реализираме. Ако бяхме си вкарали ситуациите, нямаше да загубим и двете срещи. Още повече, че положенията ни в тези срещи бяха при резултат 0:0, което можеше да ни направи и победители, но… не се получи.

Спортни сайтове тръбят, че се предлагат куфарчета с пари от претендентите за титлата като премия, за да се спре този или онзи отбор. Някой предлагал ли е финансов стимул на "Ботев" за мача с "Левски"?

Поне аз не знам за такова нещо. Не ме и интересува. За мен е важно да изглеждаме добре на терена и да спечелим каквото можем. Тактиески ще изглеждаме така, както сме се готвили досега, както сме играли през зимната подготовка, както сме се представяли в контролите - няма да си сменяме тактиката специално за този мач!

Вярно ли е, че Лъчезар Балтанов не може да играе срещу "Левски", защото е отдаден под наем в "Ботев" от "сините"?

Да, има такава клауза в договора му и трябва да я спазим.
Бургаският съдия Мартин Богдев получи наряд за неделния сблъсък между "Ботев" и "Левски". Бургазлиите Георги Ковачев и Станимир Илков ще помагат край тъчлиниите на Богдев, а четвърти рефер на двубоя ще е софиянецът Вихрен Манев. Справка показва, че този рефер досега не е ръководил срещи на врачани в елита.

Статистиката е на страната на "Левски": 53 мача досега са играли двата състава в "А" група, като врачани са записали едва 8 победи в тях, в 13 срещи не е излъчван победител, а 32 мача столичани са побеждавали при обща голова разлика 51:113.

През есента "Ботев" реанимира "Левски" със загуба от 0:3 на стадион "Георги Аспарухов" в момент, в който облаците бяха надвиснали над главата на тогавашния старши треньор Георги Иванов. Тогава помощник на Гонзо на "Герена" беше настоящият наставник на врачани Антони Здравков, който не крие желанието си да открадне точка или три от "сините".

"Ботев" е отборът, който има доста приятни спомени от мачовете срещу т.нар. "отбор на народа". Дебютът на врачани в "А" група през есента на 1964 година е именно срещу "Левски". Двубоят се играе пред рекордните и досега за стандартите на Враца 30 000 зрители. Мачът завършва 1:1, като попадението за врачани отбелязва Димитър Стоянов-Мацата в 37-та минута.

Една от най-славните страници в 90-годишната история на "Ботев" е написана именно срещу "Левски". Тимът, воден от старши треньора Илия Панев, разбива с 6:3 като гост "сините" на клубния им стадион, което е най-големият резил в историята на столичния гранд. Това се случва на 11 септември 1985 година. Хеттрик в мача нанизва Емил Маринов, който сега е шеф на ДЮШ на "Ботев", 2 попадения вкарва Цветан Данов, а едно набутва Илия Войнов. На вратата на врачани тогава пази Илия Вълов, който в момента е треньор на вратарите в "Ботев".
По публикацията работи: Жоро Александров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна