Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дина Ел Касаби: Евакуацията на цивилни от Хомс е стъпка напред към мирното уреждане на конфликта в Сирия

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Евакуацията на цивилни от сирийския град Хомс, която започна в петък, е голям успех и стъпка напред към мирно уреждане на конфликта в Сирия. Това заяви в интервю за "Хоризонт" Дина Ел Касаби - говорител на Световната програма по прехраната на ООН. Преговорите в Женева между опозицията и режима на президента Башар Асад обаче едва ли ще доведат до окончателно споразумение за прекратяване на насилието в страната, смята говорителят.

Дина Ел Касаби, която в момента се намира в сирийската столица Дамаск, определи положението в Хомс като отчайващо: Ситуацията в Стария град на Хомс е абсолютно ужасяваща. Хората живеят при възможно най-трудни условия. През последните дни, когато имаше евакуация на жители, се появиха и репортажи за хора, оцелели благодарение на трева, корени и листа заради липсата на храна. При евакуацията те получават храна от Световната програма по прехраната, а на много деца им се дават свежи плодове. Децата гледат плодовете, сякаш не знаят какво представляват. Това е само един пример за лишенията, които хората са изтърпели през последните близо две години. Старият град на Хомс е само черупка на това, което е бил някога. Всички сгради са унищожени, хората живеят в мазета, под земята.

Въпреки трудностите не всички жители на Хомс искат да напуснат града. На желаещите да останат в момента се предоставя хуманитарна помощ, обясни експертът и допълни, че това е първият път от две години насам, когато нещо бива допускано в Стария град. Така че, въпреки всичко, е пробив.

Дина Ел Касаби подчерта, че най-голямото предизвикателство за работата на организацията в Сирия е трудният достъп до нуждаещите: За да достави храна на хората, Световната програма по прехраната се нуждае от постоянен достъп до нуждаещите се. За да им помогнем да преживеят кризата, трябва да можем да стигаме до тях всеки месец. За момента най-голямата ни трудност е непрекъснатият достъп. В по-общ план - Световната програма по прехраната достига до над 4 милиона души всеки месец. Това е много скъпа операция. Струва около 20 милиона долара на седмица, за да бъде доставена храна на сирийците в самата Сирия и на бежанците в съседните страни. Нуждите са огромни, не само в Хомс. В цялата страна има хора, които страдат и имат нужда от помощ. Освен това не само хората в Хомс живеят под обсада. Има около 2 милиона и 50 хиляди души в страната, които живеят под обсада. Другите райони, където достъпът е много труден, са североизточните провинции Рака, Деир Езор, Хасака. До тях не може да се стигне със сухопътен транспорт от над пет месеца. Световната програма по прехраната превозва по въздуха храна от Ирак до Североизточна Сирия, за да гарантира, че достигаме до тези труднодостъпни райони.

Говорителят на Световната програма по прехраната оцени положително усилията на международната общност за предоставяне на помощ на сирийците. Тя обаче не прогнозира на преговорите между опозицията и управляващия режим в Женева може ли да бъде постигнато окончателно решение за спиране на кръвопролитията в Сирия: Мисля, че конференцията в Женева е само едно парче от пъзела. Тя не означава слагане на край на кризата, въпреки че се надяваме да стане. Смятам, че следващата стъпка е в ръцете на народа. Очевидно става дума за много динамична и сложна криза и затова толкова много хора страдат.

Цялото интервю с Дина Ел Касаби можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна