Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Чавдар Славов: Нямаме план за действие за изпълнение на Стратегията за електронно здравеопазване

Нигяр Джафер: Безвъзвратно сме загубили 10 години, за да въведем системата

| обновено на 13.02.14 в 11:19
Снимка: БГНЕС
Нямаме план за действие за изпълнение на Стратегията за електронно здравеопазване, призна заместник-министърът на здравеопазването професор Чавдар Славов при отриването на деветата Национална конференция по електронно здравеопазване. Той заяви, че последните години у нас се е работило на парче при внедряването на проекти, свързани с електронното здравеопазване:

Виждането на Министерството на здравеопазването е, че трябва да бъдат свързани всички работещи и съществуващи модули. В НЗОК има доста изкривени модули и регистри. Там работи информационна система, която беше създадена преди няколко години. Поради политическите промени в България не е разработен план за действие, пътна карта за изпълнение на стратегията за електронното здравеопазване.

Според председателя на Комисията по здравеопазване в Народното събрание Нигяр Джафер безвъзвратно сме загубили 10 години, за да въведем системата. Ако имаме здравеопазване, пациентът ще е в центъра на системата, която пък ще гарантира прозрачност и контрол, заяви тя: Нигяр Джафер

Чрез въвеждането на електронното здравеопазване значително ще се подобри качеството на здравните дейности за сметка на намаляване на финансовите разходи за тях, както и да се постигне прозрачност при извършването на здравни услуги, намаляване на корупционните практики в системата. 

Експертите се обединиха около становището, че най-късно до началото на следващата година електронното здравеопазване у нас ще е факт.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна