Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСИ отчита ускоряване на икономическия растеж в България в края на 2013-а година

Растежът на брутния вътрешен продукт на България се ускори допълнително през четвъртото тримесечие на изминалата година спрямо предходното тримесечие и след доста слабото икономическо представяне през първата половина на 2013-а година, показва предварителната оценка на Националния статистически институт (НСИ) за БВП на страната.

През четвъртото тримесечие на 2013-а година БВП на България нараства с 1,0% спрямо същото тримесечие на предходната година след повишение с 0,5% през предходното тримесечие.

Данните на НСИ показват, че на тримесечна база БВП се е повишил с 0,7% през последното тримесечие на изминалата година след растеж с 0,4% през третото тримесечие. Това е сигнал за ускоряване на икономическото развитие на страната в края на изминалата година след икономическата стагнация в началото на изминалата година (нулев растеж на БВП на тримесечна база за периода януари-март), последвана от спад на БВП с 0,1% през периода април-юни.

Според експресните оценки на НСИ за четвъртото тримесечие на 2013-а година БВП на България в номинално изражение достига 21,321 млрд. лева. Реализираната добавена стойност през последното тримесечие на миналата година е в размер на 18,569 млрд.лева, като най-голям дял формира секторът на услугите (71,5%), следван от индустриалния (24,6%) и аграрния сектор (3,9%).

Най-солидна подкрепа за икономическия растеж през четвъртото тримесечие на изминалата година спрямо третото тримесечие оказва аграрния сектор (повишение с 1,5% след спад с 2,0% през периода юли-септември), следван от сектора на услугите (повишение с 0,8% след повишение с 0,5%), докато индустриалният сектор се подобри с 0,7%, но след негов ръст с 1,2% през третото тримесечие.

Според експресните оценки на БВП по елементи на крайното използване през периода октомври-декември най-голям ръст на тримесечна база бележат индивидуалното потребление - с 0,2% (след нулев растеж през третото тримесечие) и износът на стоки и услуги - повишение с 0,1% (но след ръст с 3,5% за периода юли-септември). Солиден спад бележат вносът на стоки и услуги - с 4,0% (след повишение с 2,3% за третото тримесечие) и бруто образуването в основен капитал - с 0,8% (след слабо повишение с 0,1% за предходното тримесечие).

На годишна база износът на стоки и услуги бележи скок с 9,4% през последното тримесечие на 2013-а година, докато вносът на стоки и услуги се повишава с 4,8%, показват предварителните данни на НСИ. 

Въпреки подобрения растеж на БВП на България, икономическото развитие на нашата страна показва сериозно изоставане от останалите страни от Централна и Източна Европа.

През последното тримесечие на 2013-а година БВП на Чехия се повиши с 1,6% на тримесечна база - най-солидна икономическа експанзия от 6 години насам, докато БВП на Унгария се повиши на годишна база с 2,7% - най-силен растеж от 2006-а година.

В края на миналата година БВП на Румъния скочи на годишна база с цели 5,2%, икономическият растеж на Полша се подобри с 2,7%, докато БВП на Словения се повиши с 1,5%.

На фона на рязкото подобрение на икономическата експанзия в останалите страни от Централна и Източна Европа, днешните данни за повишение на БВП на България с 1% на годишна база през последното тримесечие на 2013-а година са относително "скромни", въпреки удвояването на българския икономически растеж след повишение на БВП с едва 0,5% през третото тримесечие на миналата година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна