Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завръщащите се от Сирия британски джихадисти могат да се превърнат в дългосрочен проблем

Германия терористи
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Представители на правителството заявиха, че ще бъде все по-трудно за специалните служби да следят британските граждани, които са участвали в сраженията в Сирия срещу режима на президента Башар Асад и после са се върнали на Острова.

Според властите британските джихадисти могат да създават главоболия на правоохранителните органи в продължение на години. Те добавят, че участвалите в боевете в Сирия се връщат вече съвсем различни хора, тъй като са радикализирани от изключителното насилие, което са наблюдавали, или в което сами са участвали.

Смята се, че досега около 400 британци са пътували до Сирия, за да се бият на страната на бунтовниците.

Миналия месец британската полиция съобщи, че гражданите на Обединеното кралство, които се завръщат от северно-африканската държава, ще бъдат задължително спирани на границата и дори могат да бъдат арестувани. От Скотланд ярд добавиха, че имат сериозни опасения, че някои от тях са станали терористи. 

През януари, по подозрения в тероризъм, във Великобритания бяха арестувани 16 души, пътували до Сирия. За цялата минала година броят на задържаните британски джихадисти бе едва 24.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна