Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мариана Цветкова за Брюнхилде и предизвикателството да пееш Вагнер

Мариана Цветкова в ролята на Брюнхилде от тетралогията „Пръстенът на нибелунга” от Рихард Вагнер.

Сопраното участва в успешния проект на Софийската опера „Пръстенът на нибелунга” на Рихард Вагнер. За ролята си на Брюнхилде в „Залезът на боговете” – последната опера от тетралогията, тя е отличена с Кристална лира. Отзивите и в международната преса са изключително положителни. Освен Брюнхилде сопраното има в репертоара си водещите вердиеви и пучиниеви драматични сопранови роли, които и носят успехи, както на българска сцена, така и в чужбина (като Турандот, Амелия от „Бал с маски” на Верди, Леонора от „Трубадур”, Аида и др.)
Мариана Цветкова е родена в Русе, където завършва средното музикално училище „Проф. Веселин Стоянов” в класа на Снежина Якимова. След дипломирането си в Теоретико-композиторския и вокален факултети на Държавната музикална академия се усъвършенства в Българската академия за изкуство и култура „Борис Христов” в Рим и Университета на Индиана, където учи при Мартина Аройо.
След 1997 година Мариана Цветкова пее в Миланската скала, в оперните театри и концертни зали в Берлин, Мюнхен, Дрезден, Париж, Виена, Рио де Жанейро, Брюксел, Ню-Йорк, Детройт, Токио.
Работила е с Джузепе Синополи, Рикардо Мути, Евгений Светланов, Емил Табаков, Марк Едлер, Йоханес Шааф, Лука Ронкони и др. Под диригентството на Синополи записва Стабат Матер от Дворжак, номиниран за Grammy през 2002 година.






Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени