Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Стефанов напуска ПГ на ГЕРБ и става независим депутат

| обновено на 17.02.14 в 15:57
Снимка: БГНЕС
Красимир Стефанов напуска парламентарната група на ГЕРБ и става независим. Стефанов е обявил намерението си тази сутрин, минути преди началото на пленарното заседание. Председателстващият заседанието Мая Манолова обяви намерението на Стефанов. Засега мотивите му не са известни.

Красимир Стефанов е бивш шеф на НАП. Намерението си за напускане той заявява само ден след Националното събрание на ГЕРБ, където в ръководството остана Цветан Цветанов. Това е третият депутат, който напуска парламентарната група и стана независим. Първи ГЕРБ напуснаха Светлин Танчев и Георги Марков. И двамата имаха критики към ръководството на ГЕРБ. След като Марков и Танчев напуснаха, Бойко Борисов събра депутатите си на съвещание и им постави условие да обявят намеренията си. Но тогава не се чу, че Стефанов ще напуска.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров коментира и напускането на Стефанов, като заяви, че е неприемливо подобно поведение на който и да е народен представител. Аз никога не съм одобрявал напускането на групи, ренегатството и предателството. Така че, за която и група да се отнася, смятам, че когато си влязъл в парламента с една бюлетина, трябва да останеш с нея до края на мандата си. Така че тук моето мнение, независимо за коя група става дума, е категорично - всяко ренегатство е осъдително. Или, ако напуска групата - напуска и парламента. Това е коректното. Ние сме изпитали тези удари в миналия парламент, когато подмамваха и купуваха наши депутати. И знаем много добре, че с такава игра нивото на парламентаризма не се вдига, а обратното.

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов отказа да коментира напускането на Стефанов. Той беше лаконичен и каза, че донякъде е изненадан.

Днес в интервю пред агенция "Фокус" Красимир Стефанов споделя: Дълго време го обмислях. Налагаше ми се по някои от законопроектите да гласувам против убежденията си, налагаше ми се от време на време да говоря политически против приходните агенции, в частност против Националната агенция за приходите (НАП). Аз не смятам, че трябва да правя това нещо, тъй като специално в НАП работят доказани професионалисти – начело с изпълнителния директор Бойко Атанасов, който беше и мой заместник, неговите заместници, директорите надолу. И благодарение на техните усилия за миналата година НАП събра 125 млн. лева над планираното, а на мен ми се налагаше да говоря против тях. Всички тези неща се натрупаха и накрая взех решение да напусна ПГ на ГЕРБ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна