Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български учители с впечатления от образованието в Гана

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Български учители участваха в пътуване до африканската държава Гана, реализирано по проекта "Общуване север – юг: Партньорство между европейски и африкански училища за един справедлив свят".

Изпълнителният директор на Центъра за приобщаващо образование Ива Бонева разказа в предаването "Хоризонт до обед", че са видяли образователна система, която е създадена, за да бъде в услуга на живота на децата и на обществото: Те учат много практични неща. Подходили са със здрав разум към образованието и са го направили такова, че да има смисъл за децата. Едно от нещата, което ни направи впечатлени, е, че децата ходят на училище, защото знаят, че ще имат достъп до пазара на труда и по-лесно ще си намерят работа.

Виктория Янчова, която е учител по английски език в 18-о СОУ, допълни, че учениците в Гана получават много практическа информация, която не могат да получат от друго място, защото достъпът им до Интернет е силно ограничен.

Учителите разказаха, че в африканската страна училището не е достъпно за всеки и на него се гледа като привилегия. Родителите са поощрявани по всякакъв начин да изпращат децата си на училище. Самите деца също работят, за да заплащат таксите, които съществуват дори за държавните училища.

Даниел Христов, учител по география в 22-ро СОУ, разказа, че силно го е впечатлила дисциплината на учениците. Той допълни, че за да преминат в следващ курс, те трябва да имат 75% успеваемост и полагат изпити на края на всяка учебна година.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна