Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Друмева: Изборният кодекс има редица предимства и приемането му ще бъде положително явление

Снимка: БГНЕС

Проф. Емилия Друмева, председател на Обществения съвет към Временната комисия за обсъждане и приемане на нов Изборен кодекс, се надява, че  депутатите ще приемат Кодекса.

Той съдържа редица предимства. Затова неговото приемане ще бъде положително явление. Първото значимо отличие от предишния изборен кодекс е,че проектът беше създаден след пространно обществено обсъждане. В резултат на тези дебати се стигна до ясно становище по каква изборна система да се продължи нататък. Подкрепата беше за пропорционална изборна система със засилени преференции. Пропорционалната изборна система осигурява съразмерност между подадените избирателски гласове и тяхното превръщане в парламентарни мандати. Новото положение са преференциите, предвидени с по-нисък праг и преференции, предвидени за местни избори и за общински съветници. Преференцията позволява на избирателя да въздейства при нареждане на кандидатите в листата, за която дава своята подкрепа. За парламентарните избори прагът предстои да бъде уточнен, но да не бъде толкова висок. 5 процента е добър праг.

Още едно постижение на този проект е, че методиката за изчисляване на изборния резултат вече е част от закона. Тези формули вече не са скрита картина, а присъстват в закона, вярно като приложение, но всеки избирател, който иска да знае как неговият глас ще допринесе за създаването на парламента и да се задълбочи, може да разбере как става тази магия.

Проф. Друмева не вижда усложнения или стремеж за проследяване в уредбата с въвеждането на серийните номера на бюлетините.

Чуйте разговора от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна