Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НЗОК: Ще има пари за болниците за цялата година

Пари за болниците ще има за цялата година, уверяват от Националната здравноосигурителна каса след публикации, че парите в Касата ще стигнат едва до средата на годината. 

Средствата за болниците за тази година по клинични пътеки са разпределени за цялата година, а не за десет месеца, както беше през 2013 година. Миналата година парите за болници бяха 1,189 милиарда лева, а за лекарства на онкологично болни 90 милиона лева. За тази година средствата за болните са с 20 милиона по малко, но за лекарства за онкоболни са 145 милиона лева. 

От оперативния резерв на касата след доплащането за октомври и ноември на болниците за миналата година има резерв от 136 милиона лева. Освен с тези суми Здравната каса не разполага с друг резерв. 

1,413 милиарда лева от събраните през годината вноски на здравно осигурените лица бяха национализирани през 2010 година и досега не се знае за какво са употребени от предишните управляващи, съобщават от НЗОК. 

Това, на което може да разчита касата, пише още в съобщението, е по-висока събираемост на здравните вноски от страна на НАП.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна