Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родители: България не възстановява дори част от лечението на деца с диабет

Снимка: БГНЕС

Родители на болни от диабет деца ще сигнализират европейски институции, че България е единствената страна в съюза, която не възстановява дори част от лечението им. За голяма част от родителите е невъзможно да осигурят инсулинови помпи и консумативи. За този проблеми родителите са се обърнали за помощ към Фонда за лечение на деца и Здравната каса, но са се сблъскали с административни пречки, каза доц. Мая Константинова, национален консултант по детска ендокринология:

Ние имаме едно прехвърляне на писма от различните институции. Стартирането на лечението с инсулинови помпи в България много закъсня, тоест ние ще оставим решението да вземат родители, дали имат възможност да купят и да поддържат това лечение. Процентът на децата, които евентуално биха се възползвали, аз лично смятам, че на този етап първоначално е повече от 20 процента, защото смятам, че в този процент влизат най-уязвимата част от децата с тип 1 диабет - това са най малките деца, на които им предстои цял живот да бъдат с тип 1 диабет. Времето, в което ще могат да се изявят усложненията са през целия им живот. Затова ние трябва да започнем от тези най малки деца, от шест години, защото за тях усложнението е много по-сериозен.

В отговор от Здравната каса казват, че те осигуряват равен достъп до лечение на всички здравноосигурени граждани и заплащането на инсулиновите помпи и консумативи само за деца е дискриминационно. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени