Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненският драматичен театър с втора премиера – "Глупаци" от Нийл Саймън

Георги Михалков
Снимка: БГНЕС

"Глупаци" от Нийл Саймън е втората премиера на драматичен театър "Стоян Бъчваров" за тази година, която режисьорът Георги Михалков ще поднесе на варненската публика тази вечер. Нийл Саймън е един от най-популярните съвременни американски драматурзи, носител на "Пулицър", три награди "Тони", три номинации "Оскар" за най-добър сценарий, наградата за американски хумор "Марк Твен" и други. Автор е на повече от 40 бродуейски пиеси и на много филмови сценарии. На тържествената церемония в център "Кенеди" при връчването на наградата "Марк Твен" Робърт Редфорд отбелязва: Според някои хора Нийл Саймън е най- успешният драматург след Шекспир. Единствената разлика между тях е, че Нийл Саймън е по-продуктивен и продължава да пише.

Часове преди премиерата на "Глупаци" режисьорът Георги Михалков сподели в интервю за предаването "От петък до петък" своето виждане:

Пиесата е много смешна, много умна и много сетивна. Има много нежност в нея и то онази нежност, която няма нищо общо с любовта или еротичното. Нежни и деликатни са и темите, и взаимоотношенията между героите на сцената, и този особен контакт между публиката в салона, и представлението на сцената.

Сюжетът на "Глупаци" разказва за млад учител, който попада в затънтено село в украинската провинция, което е прокълнато всички, които се раждат в него, да са глупави.

В пиесата има силен ироничен пласт за сблъсъка на книжното знание с обикновената неподправена мъдрост, казва още Георги Михалков и я определя като романтична, но и като комедия на типажа.

Интервюто с Георги Михалков може да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна