Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ внесе сигнал до Цацаров за оградата по турската граница

| обновено на 24.02.14 в 16:19
Снимка: БГНЕС
Народни представители от ГЕРБ внесоха сигнал до главния прокурор за оградата по турската граница. Депутатите искат да бъде направена проверка на начина, по който се разходват средствата за изграждането й и критериите за избор на фирмите изпълнители. Според министъра на отбраната Ангел Найденов няма противоречие със закона при подбора на фирми доставчици.
 
Прочетохме извиниталната пресконференция, която даде министърът на отбраната, но в нея никъде не се казват две основни неща. Първо - как сумата от пет милиона и сто хиляди достигна до 9 милиона 660 хиляди и второ - по какви критерии е избрана фирмата изпълнител. Една трета всъщност от поръчката ще бъде изпълнявана от фирма, чийто собственик е председателят на БСП за град Казанлък, каза един от вносителите на сигнала - Александър Ненков.

Притесненията ни нараснаха най-вече с това, че става все по-неясно защо е избрана този вид процедура, с договаряне. Защо след като имаше време, знаете от шести ноември е подписан този план за овладяване на кризата, оттогава досега имаше време. Да не говорим, че преди това е имало време да се направят и проектни документации, и т.н., което също е извинение на министър Ангелов, заяви колегата му Валентин Радев, който е бивш заместник-министър на отбраната

По случая с оградата по границата има назначени две  проверки. Едната на инспектората на Министерския съвет, а другата на военното министерство, която вече е готова.

От представената информация не виждам нищо, което да влиза в противоречие със закона или което да ми дава основание за съмнение в обективността на командира на Сухопътни войски или ръководителите на комисиите, които са ангажирани в целия процес, каза министър Ангел Найденов.

Министърът коментира и избраната българска фирма, която трябва да произведе и достави специалната тел. Според Министерството на отбраната изборът е направен след маркетингово проучване.

Какво значение има какви са политическите пристрастия на изпълнителния директор на фирмата, която доставя в случая режещата тел или всъщност на една от фирмите доставчици, след като тази фирма се оказва единственият производител на подобни изделия в България. Фактът, че е българска фирма, чието производство е в България, дава възможност за, най-просто казано, контрол на целия производствен процес.

Очаква се оградата да бъде завършена в рамките на 60 дни след доставката на материала, каза още Ангел Найденов. Очаква се и становище на инспекторите от Министерския съвет. 


  



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна