Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Томов: Не приемаме идеята за фонд, който да финансира лечението на хората с редки заболявания

Снимка: БГНЕС

Не приемаме идеята за фонд, който да финансира лечението на хората с редки заболявания. Това заяви в предаването "Преди всички" Владимир Томов от Националния алианс на хората с редки заболявания:

Категорично против сме, защото по този начин хората, които са засегнати, се отделят в отделна група, дискриминират се. За тях, както и за всеки един болен човек, това са просто едни лекарства - те получават лекарства така, както всички останали пациенти. Чрез реимбурсния модел на НЗОК всички са равнопоставени и този начин на покриване на лечението отговаря на солидарния принцип, на който е изградена нашата здравна система. Това, което нас ни тревожи в случая, е, че едва ли не се опитват да противопоставят едни заболявания на други, което не е правилно. Не може да се каже, че едни хора, които се лекуват, пречат на други хора да се лекуват. Всеки има право да се лекува, има система, по която се осигурява това лечение.

На прага сме на изработването на регистър за редки болести, посочи Томов и добави:

Нормативната наредба, която трябва да обезпечи този регистър, вече е почти готова. След като има регистър, ще може да се говори с точни цифри. Тогава ще стане ясно колко са редките заболявания. Ние сме убедени, че те са много повече на брой от заболяванията, които се смята в момента, че са редки.

Томов предложи: Би могло да се търси друг механизъм, за да се стабилизира бюджетът на Касата. Би могло да се търсят някакви гъвкави режими, преговори с производителите и т.н. Не с рестриктивни мерки, а трябва по-гъвкаво да се подходи към този въпрос. Смятаме, че така ще се дадат много по-добри резултати. Най-вече – няма да застрашат здравето и живота на засегнатите от редки болести.

От НЗОК не са потърсили Алианса на хората с редки заболявания, за да ги запознаят с идеята:

По принцип имаме комуникация с Касата и се надявам, че тя ще продължи. Имаме свои виждания. Смятаме, че това са механизми, които биха дали резултат. Само диалог би могъл реално да промени нещата в полза и на бюджета на Касата, и на пациентите.

Цялото интервю с Владимир Томов чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени