Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

62 случая на починали от грипния вирус в Гърция

Снимка: БГНЕС

Министерството на здравеопазването в Гърция провежда мащабна информационна кампания за превантивни мерки срещу вирусния щам.

В рамките на два месеца починалите от смъртоносния грип са 62 души, съобщиха от Националната здравна инспекция. Повечето жертви са възрастни хора с придружаващи заболявания. С потвърдени лабораторни изследвания за наличие на вируса на свински грип в болницата са постъпили 190 души. Заразените не са били ваксинирани.

Министерството на здравеопазването започна информационна кампания чрез медиите за превантивните мерки и симптомите на вирусния щам. В последните две седмици се забелязва интензивност на епидемичния процес, съобщиха специалистите. Фармацевти алармираха, че има липса на лекарства и доставянето им в мрежата трае няколко седмици. Засега единствено в аптеките към болничните заведения могат да се намерят лекарствата, но процедурата по получаване е бавна.

Министърът на здравеопазването потвърди данните за смъртните случаи и препоръча на хората с тежки заболявания - при първите симптоми на грип, да постъпят в болниците за изследване.

Да не се създава излишна тревога, но и да не се подценява опасността, подчерта здравният министър Георгиадис.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени