Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родители сезират съда заради отказ на Фонда за лечение на деца в чужбина да поеме лечението на децата им

Снимка: БГНЕС

Родителите на четиригодишния Кирил и десетгодишната Еми ще сезират съда заради отказа на Фонда за лечение на деца в чужбина да поемат лечението на децата. Фондът окончателно е отказал лечение на Кирил във Франция, а решението за продължаване на лечението на Еми в Германия все още не е дошло, въпреки изтеклия срок. Родителите искат оставката на директора на Фонда и на министъра на здравеопазването.

 Майката Боряна Стоименова обясни:.
    Оставката на госпожа Станкова я искам умишлено, защото тя забавя документите, а здравният министър подкрепя госпожа Станкова.
    Кирчо страда от тежка форма на епилепсия, състоянието му се влошава. Боряна казва, че след три години неуспешно лечение у нас, едва когато решават да кандидатстват пред фонда, става ясно, че в болница "Свети Иван Рилски" има център за лечение на епилепсията.
   Няма да приема  лечението и доктор Минкин въобще в тази болница, защото след като това нещо го има от седем осем години, защо до момента нашето дете не беше насочено към този център? - пита майката.
   Еми, която от две години е подпомагана от фонда, чака одобрение за трета година от ноември миналата, каза баща й Емил Маринов. Набавени са всички становища.
   За мен е умишлено забавяне поради високата сума на лечение и идеята е да се откажем, но ние сме родители и няма да се откажем. Най-вероятно ще подадем иск, забавяне на средства по времето на Павел Александров, забавяне на решение нямаше.
   Сумата, необходима за лечението на Еми на година е 40 хиляди евро. Тя е на терапия в немска клиника и лекува успешно очите си там.Еми е с 95 процента зрение, пердето е изчезнало напълно и няма възпаление.
 Детето страда от автоимунен артрит, който освен ставите поразява и зрението.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна