Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1 март – ателие за правене на мартеници „Баба, дядо и внуче” в Националния етнографски музей

На 1 март по традиция вярваме, че за да сме здрави през цялата година, трябва на своята връхна дреха да си завържем пресукан бял и червен конец – мартеница. Отново ни завладява надеждата, че животът ще бъде по-хубав, а ние по-щастливи...
В Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българската академия на науките, на 1 март посрещнаха Баба Марта с тематично ателие за изработване на мартеници. За да донесе този ден много усмивки и настроение на всички посетители на музея, и както подчертаха организаторите „да го направят по-специален”, ателието се посвещава на всички баби и дядовци и техните внучета.
„Закупихме бяла и червена прежда и предлагаме на всички деца да се научат да правят мартеници. Сядат до сръчните жени от ателие „СедянкаТА“ и с със своите ръчички си изработват сами каквито модели пожелаят. След това им ги подаряваме. Музеят очаква всички баби и дядовци да доведат своите внучета, защото това ателие е за тях…” Това сподели проф. доктор Лозанка Пейчева, директор на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българската академия на науките. Как Етнографският музей осъществява своята мисия – да опазва и съхранява за поколенията българските празници и традиции, и каква подкрепа получават тези усилия от публиката? За това разговаряме с проф. Пейчева – нашият гост в предаването.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна