Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маргарита Попова: Страната ни трябва да има присъствие на ниво министър или премиер в Украйна

Война в Европа не трябва да има. Войната не е средство за решаване на нито един човешки проблем. Сега е часът на дипломацията, заяви в интервю за предаването "Преди всички“ вицепрезидентът Маргарита Попова.

Целостта на Украйна трябва да се запази и трябва да се търси политическо и дипломатическо решение на кризата, а не да се говори за война, каза тя:

Никой няма интерес от война. Не трябва да се забравя, че там в момента има силно нестабилна политическа ситуация, разделението в страната е твърде голямо, притеснително е, че никой не обединява народа. Важно е украинският народ да реши своята съдба и да се запази целостта на държавата.

Според нея само разговорите за това, че може да има военен конфликт допълнително нажежават обстановката. Гражданската война не трябва да убягва не само на Крим, но и на страната като цяло, добави вицепрезидентът:

На първо място трябва да се погрижим, всички – и в Европа, и в света, да се запази целостта и да се овладее насилието. Трябват преговори – с ЕС, с Русия, със САЩ, за да се намери правилното решение, а не да се питаме ще маршируват ли руски или НАТО-вски войници на територията на една суверенна държава. Това според мен е пълен абсурд.

По думите й, България трябва да е готова да посрещне сънародниците ни от Бесарабия, ако те дойдат у нас и да има активна политика за малцинствата в Брюксел:

Българската държава е майка родина. Няма как да имаме друга позиция, освен тази, че ако те решат да дойдат, ние трябва да сме готови и трябва да се подготвим да ги приемем. Няма никакво съмнение в това. Ние трябва да говорим за българското малцинство в Брюксел, а не да чакаме от там да кажат какво ще се случи , т.е. аз искам да имаме активна политика, да седнем на масата и ние да говорим за малцинствата, за запазване на езика, за запазване на мира въобще.

Според Маргарита Попова страната ни трябва да има присъствие на ниво министър или премиер в Украйна.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна