Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Чикаго отбелязаха 3-ти март

Ниските температури, достигащи с ледения вятър до -20 градуса по Целзий, не изплашиха българите в Чикаго. Деца и родители от деветте български училища и много още сънародници се събраха на площад "Дейли" в неделния ден, за да видят издигането на българския трибагреник, да чуят българския химн и да продължат традицията за Трети март - във Ветровития град да се чества  Денят на България.

За първи през 1960 тогвашният кмет на Чикаго Ричард Дейли, впечатлен от срещата си с група български имигранти и от героичната история на родината ни, издава специална Прокламация, с която обявява 3 март за Български ден и разрешава издигането на знамето в центъра на града. След няколко години ритуалът е забравен, за да бъде възстановен през 2007 година отново.

Днес кметът на града Рам Емануел, както и губернаторът на щата Илинойс Пат Куин, изпращат специални поздравления към близо 200 000-та българска общност тук. Генералният консул на България Симеон Стоилов приветствува присъстващите на площад "Дейли" вчера и към традиционното "Честит празник" добави: "Продължавайте да бъдете горди и достойни българи, независимо къде сте по-света. И нека да научим нашите деца да разпознват България!"

Смразяващите температури принудиха присъствуващите да съкратят програмата, която бяха подготвили децата, но въпреки това чухме и "Аз съм българче", и "Опълченците на Шипка", заедно с очарователните Ани и Самуил запяхме и "Тих бял Дунав". Американецът Боб Съливан ни поздрави с едно невероятно изпълнение на чист български език на "Хубава си моя горо", а за финал се завъртя и едно нашенско хоро.

В неделния ден, изпреварварвайки с часове празника, 3-ти март отбелязаха и българите в Бостън, Сиатъл, Детройт, Синсинати и Сан Франциско.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна