Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия призова към мир и диалог за решаване на кризата в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във връзка събитията в Украйна, премиерът Матео Ренци проведе извънредно съвещание със своя външен министър Федерика Могерини и с министъра на отбраната Роберта Пиноти. Той сподели своята загриженост с германския канцлер Ангела Меркел и с френския президент Франсоа Оланд.

В резултат на тези консултации, италианското правителство изрази съпричастност към неотложните искания на международната общност да се запази суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Нарушенията на тези принципи ще бъдат напълно неприемливи за Италия, се казва в официалното комюнике на правителството.

За тази цел, Италия се обръща към Русия с призив да се избегнат действия, които ще доведат до по-нататъшна ескалация на кризата, и всичко да се реши по пътя на диалога. Освен това, кабинетът призова властите  в Киев, да вложат всички усилия за насърчаване на стабилността и мира в страната в съответствие със законите за защита на малцинствата.

Тъй като политико-икономическите връзки на Италия с Русия са от голямо значение за самата Италия, премиерът Матео Ренци разговаря с президента на страната Джорджо Наполитано. Предстоят и нови съвещания на кабинета.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна