Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия предупреди за евентуално ново разделение в Европа

| обновено на 06.03.14 в 18:00
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия предупреди, че кризата в Украйна може да доведе до ново разделение в Европа. Външният министър Франк-Валтер Щайнмайер, който е на посещение в Рим, заяви, че все още не са изчерпани всички възможности за политическо решение.

Да не захлопваме всички врати чрез налагането на санкции на Русия заради кримската криза, заяви германският първи дипломат преди началото на международна конференция, посветена на Либия.

Трябва да осъзнаем, че носим отговорност не само за уреждането на кризата в Украйна, а и за предотвратяване на зараждането на ново разделение в Европа, каза Щайнмайер. Ние всички се нуждаем едни от други, включително Русия, за уреждането на конфликти като тези с Иран или в Сирия. Затова разногласията около Украйна биха означавали международното сътрудничество, от което се нуждаем, да бъде преустановено задълго или дори прекратено, каза германският външен министър. Аз съм на мнение, че в Брюксел трябва много да внимаваме да не затръшнем всички врати, през които после да установим, че е можело да минем, подчерта той.

Малко пред изиказването му германският канцлер Ангела Меркел заплаши Русия с налагане на санкции:

Не можем да не обсъдим и този вариант, още повече, че все още не се водят дипломатически разговори, посочи тя по време на извънредно заседание на ЕС в Брюксел.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна