Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдия Лозан Панов от ВАС за отпадането на електронния фиш от мобилните камери по пътищата

Снимка: БГНЕС

Решението на Върховния административен съд (ВАС), с което се спира работата на над 130 мобилни камери на КАТ, няма да толерира пътните хулигани и е насочено и към съвестните шофьори, чиито права не трябва да бъдат нарушавани. Това заяви съдия Лозан Панов от ВАС в предаването "Хора, пътища, автомобили" и обясни тълкувателното решение, което влезе в сила от петък.

Когато няма ясни норми, стават злоупотреби. От друга страна, възражения от типа - "не ви видях, друг автомобил ме изпреварваше, нямаше знак", ще бъдат неоснователни. Идеята е нарушителят да получи наказание, но в правни норми
, коментира Панов.

Той уточни, че след влизането в сила на новите правила актове ще се издават само въз основа на стационарните, предварително позиционирани и обозначени камери. Ако водач бъде спрян след показания на мобилна камера, той ще има правото на възражение, каквото липсваше при електронните фишове, въведени през 2011-а година.

Съдия Лозан Панов изтъкна, че в държавите с най-малко нарушения на пътя има най-малко полицаи, а при нас тази зависимост е обратна.

Цялото интервю със съдия Лозан Панов можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна