Хора, пътища, автомобили

Предаването „Хора, пътища, автомобили“ от 40 години е неизменна част от програма „Хоризонт” на Българското Национално Радио. 

Предаването разглежда проблемите на шофьорите на леките и товарни автомобили, на международните превозвачи, както и на компаниите, които превозват хора и товари. 

Екипът дава най-точната и актуална информация за трафика, промените в Закона за Движение по пътищата, полезни съвети за пътуващите зад граница българи. 

Предаването предлага идеи за най-бързия и евтин начин да се стигне до определена точка у нас или в чужбина. Има за цел да намери отговорите на въпроси, поставени от слушателите, по наболели проблеми като безопасността на движението по пътищата, застраховките, пътните данъци и винетната система, качеството на курсовете за обучение на шофьори, купуването на шофьорските книжки... 

В предаването специално място заема сервизната информация, както и съвети на специалистите за поддръжката на автомобилите през зимата или през лятото. 

Слушайте седмичното предаване „Хора, пътища, автомобили“ всеки петък от 17:05 до 18:00 часа и в неделя от 16:05 до 18:00 часа. 

Водещи са Кръстина Иванова и Петър Ненов.

Facebook: Хора, пътища, автомобили 
E-mail: hpa@bnr.bg

Публикации

Може ли до 2035 г. в България да има автомобили, задвижвани от водород?

Може ли до 2035 година по пътищата на България да има автомобили, задвижвани от водород ? Тогава изтича крайният срок, в който ще се произвеждат автомобили на изкопаеми горива. В България вече има проект, който проучва ефектите и възможностите за..

публикувано на 13.04.23 в 12:07
Петър Витанов

Остър дефицит на шофьори на камиони в ЕС поставя под въпрос веригите на доставки

Европейската комисия иска да насърчи пазара на труда чрез пакета с промени, свързани с движението по пътищата, заяви в предаването "Хора, пътища автомобили" по "Хоризонт" евродепутатът Петър Витанов от Прогресивния алианс на социалистите и демократите в..

публикувано на 26.03.23 в 17:43

Качеството на ремонта на столичната ул. "Граф Игнатиев" - чака се финалният отговор

Проби за качеството на ремонта на столичната улица "Граф Игнатиев" направи регионалното министерство и ако всичко е наред, то ще плати 12 милиона лева на Столичната община за дейностите, защото те са по оперативната програма "Региони в растеж". Взеха..

публикувано на 15.01.23 в 14:18

Обучението по безопасност на движението по пътищата се осъществява от правоспособни преподаватели

В област Ловеч от  началото на годината до момента при пътнотранспортни произшествия са ранени 42 деца. Част от тях са пострадали като пешеходци или при управление на велосипеди и тротинетки. Примери и съвети за пътна безопасност от света За щастие..

публикувано на 07.11.22 в 16:55

От 2035-та година се спира производството на автомобили с двигатели с вътрешно горене

В България ще бъдат разкрити между 50 и 80 хиляди нови високотехнологични и високоплатени работни места в резултат на споразумението между Европейския парламент и страните-членки, с което се слага край на производството на автомобили с двигатели с..

публикувано на 07.11.22 в 13:43
Силвия Петрова, директор на Регионалната библиотека „Христо Ботев“ във Враца

Регионалната библиотека "Христо Ботев" във Враца има библиобус

Регионалната библиотека "Христо Ботев" във Враца вече е с нова мобилна придобивка. Това е библиобус, който ще пътува към своите читатели, зареден с книги и изненади. Мобилната библиотека ще има стилажи за 100 тома, техника, чрез която ще се осъществяват..

публикувано на 29.08.22 в 10:17

С една година се отлага въвеждането на промени за изпитите за шофьори

Година отсрочка получиха автоинструкторите, за да въведат промени в провеждането на изпитите. В Държавен вестник бяха публикувани промени в наредбата, които засягат въвеждането на интерактивните видеоклипове при тестовете и определянето на..

публикувано на 26.07.22 в 13:08

Валентин Благинов е най-добър млад шофьор на България за 2022

Валентин Благинов е най-добрият млад шофьор на България за 2022 г. Той спечели победата в петата надпревара, организирана от Съюза на българските автомобилисти със 125 т. Негови подгласници бяха Светислав Тодоров със 116 т. и Иво Гьошков с 98 т...

публикувано на 29.05.22 в 13:33

Гроздан Караджов: Очаква се АМ "Хемус" да бъде завършена през 2027 г.

Магистрала "Хемус" се очаква да бъде завършена през  2027 година, а участъкът до Велико Търново - 2025 година. Това заяви в Плевен вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов. Пари за пътища има, каза Гроздан Караджов:..

публикувано на 22.05.22 в 11:11

Мотоклубове настояват да бъдат приети предложенията им за законодателни промени

Представители на мотоклубове връчиха през седмицата своите искания за промени в пътния закон, за да се намалят злополуките по пътищата. Част от тях са да има предпазна ограда под мантинелите, а максималната скорост на движение на мотоциклетите да бъде..

публикувано на 20.05.22 в 19:07