Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НЗОК обсъди месечните плащания за болнична помощ

| обновено на 11.03.14 в 11:10
Снимка: Капитал

Промени в прогнозните бюджети на болниците може да се правят само след поправки в Закона за Националната здравноосигурителна каса, а такива не са обсъждани. Това каза председателят на Надзорния съвет на Касата Людмила Петкова. На заседание на Надзорния съвет на НЗОК днес беше обсъдено разпределението на средствата за болниците по месеци:

За миналата година самият бюджет беше актуализиран, отделно от това, което беше допълнително събрано, беше предоставено за болнична помощ, включително и средства от тази година бяха покрити за миналата година. Тоест за такова 20-процентно намаление аз не мога да кажа. Има закон за бюджета на НЗОК и бюджетът може да бъде намаляван или увеличаван само с промяна в Закона. Не сме коментирали в Надзорния съвет за такова намаляване. Коментираме за мерки, които могат да се предприемат за ефективно разходване, това са средства на здравноосигурените лица.

Досега разплащанията с болниците вървят по трафик. Резервът на Касата е 136 милиона лева. Стойностите за разплащане са утвърдени от Надзорния съвет и сумите са гарантирани на лечебните заведения за 12 месеца, а не за десет, както беше миналата година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна