Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вигенин ще бъде изслушан утре от външната парламентарна комисия по темата "Украйна"

Снимка: БГНЕС

Външният министър Кристиан Вигенин ще бъде изслушан утре от външната парламентарна комисия по темата за Украйна, обяви  в предаването "Преди всички" председателят на комисията Янаки Стоилов - депутат от Коалиция за България. Въпросът на ситуацията в страната ще бъде обсъждан и днес от ръководството на БСП.

Надявам се, че ще стигнем до обща позиция, която отразява най-важното, което да ни ориентира, и в тези точки аз поставям обсъждане на случаите, довели до жертви и настояването за всеобхватно и независимо разследване на актовете на насилие още преди смяната на властта и след това. Призоваваме компетентните власти в Украйна към действие за спешно намаляване на политическото напрежение и за недопускане на посегателства върху човешки права. Очакваме да се провежда политика на приобщаване и настояваме за гаранции за спазване на правата на българската общност в Украйна. Също апелираме към правителството да се обяви срещу всички прояви на екстремизъм и за преустановяване на действията на паравоенни формирования. Разбира се, обявяваме се срещу сепаратизма, като подкрепяме суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Мисля, че е важно да имаме отговорен подход при обсъждането на евентуални санкции за недопускането на решения, които биха възпрепятствали реализацията на важни за България енергийни проекти, както и по друг начин да бъдат засегнати нашите национални интереси.

ЕС трябва да бъде много внимателен, ако се стигне до налагане на санкции, те трябва да имат политически ограничен обхват, а да не засягат самите граждани на страните. Мисля, че достатъчно ясно, особено голяма част от европейските страни си дават сметка, че потърпевши ще бъдат не само Русия, но и голяма част от европейските държави, коментира още Стоилов.

За утрешното заседание на външната комисия депутатът каза:

Смятам, че най-важното е парламентарните групи, а тук на първо място поставям тези, които подкрепят правителството, трябва да имат много сериозен и отговорен подход. Ние затова не бързахме с внасянето на наш вариант за декларация, тъй като видяхме, че някои от твърде прибързаните позиции лишаваха от особен смисъл подобни инициативи буквално за 2-3 дни. Сега мисля, че след относително успокояване на обстановката и България трябва да намери своето място, отчитайки ситуацията в Европа, но разбира се, и нашите собствени национални интереси. За мен най-важното е тази позиция, независимо дали тя ще бъде съпроводена с конфликти по време на нейното обсъждане, с крайни позиции, да доведе до позиция, която да ангажира всички български власти в действия, които са последователни и принципни.

Цялото интервю на Силвия Великова с Янаки Стоилов чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна